Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Στην αυγή των “Spaceliners”

Από τις 21 Ιουλίου 2011 οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελευταία πτήση του Atlantis και γενικότερα του προγράμματος Space Shuttle, η αποστολή αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υλοποιείται αποκλειστικά από τη Ρωσική διαστημική υπηρεσία. Η εξάρτηση αυτή είναι ένα αγκάθι για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, αφού παρόλο που η συνεργασία των δύο κρατών σε επιστημονικό επίπεδο είναι εξαιρετική, η πιθανότητα δημιουργίας πολιτικών προβλημάτων μπορεί να αποκόψει τους αμερικανούς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είχε πει αναφερόμενος στις αμερικανικές πιέσεις για το θέμα της Ουκρανίας «…να μη μας πολυσκοτίζουν γιατί τους βλέπω να αναβοκατεβάζουν τους αστροναύτες τους με τραμπολίνο».
Credit: SpaceX
Credit: SpaceX

Credit: Boeing
Δεδομένων των θεμάτων ασφαλείας (λόγω των γνωστών ατυχημάτων των Space Shuttles), αλλά και θεμάτων χρηματοδότησης, η NASA αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες την εντολή ανάπτυξης εμπορικού διαστημικού προγράμματος που θα εξυπηρετεί κυρίως τις αποστολές στον ISS. Βέβαια, η ανάπτυξη ενός τέτοιου -μη κρατικού- προγράμματος για πρώτη φορά στην ιστορία φέρνει πιο κοντά το διάστημα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά από 100 χρόνια περνάμε από την εποχή της εμπορικής αεροπλοΐας στην εμπορική διαστημοπλοΐα, από τα “skyliners” στα “spaceliners”.
Credit: Boeing
Οι εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο είναι μέχρι στιγμής δύο: Η SpaceX και η Boeing. Η SpaceX έχει ήδη έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων πτήσεων προς τον ISS μεταφέροντας εφόδια με το διαστημόπλοιο Dragon, έχοντας κλείσει ικανοποιητικά συμβόλαια για το μέλλον. Παράλληλα, ετοιμάζει το Crew Dragon, που πρόκειται να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπων. Το αντίστοιχο διαστημόπλοιο της Boeing για τη μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα, είναι το Starliner.
Στο χώρο της εμπορικής διαστημοπλοΐας ενεργοποιούνται και άλλες εταιρείες, αυτές οι δύο όμως είναι ήδη αρκετά μπροστά με ολοκληρωμένα διαστημικά συστήματα, ενώ η SpaceX επεκτείνει την έρευνά της και σε επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους.
Φαίνεται ότι η στιγμή που η χρήση του διαστήματος θα περάσει από τα κράτη στους ιδιώτες είναι πολύ κοντά. Άραγε αυτό θα κάνει το διάστημα πιο προσιτό σε όλους εμάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου